De juiste verhouding voor het mixen van de graan-spawnbag met houtsnippers is 1 deel spawn op 4 delen hout op volume. Houtsnippers die in tuincentra en dierenwinkels worden verkocht als bodembedekking voor bijvoorbeeld terraria zijn erg geschikt. Let er ook op dat het om een houtsoort van loofbomen gaat. Neem een pan van geschikt formaat en doe hier de houtsnippers in. Voeg water toe zodat de houtsnippers onder water komen. Laat het geheel 30 minuten koken, schud vervolgens het water af en laat de inhoud afkoelen tot kamer temperatuur. Mix het gecoloniseerde graan uit de spawnbag nu met schone handen met de gekookte houtsnippers. De mix is nu klaar om het mycelium bed te maken.

Wanneer de spawnbag in de late herfst of de winter is gekocht is het mogelijk om deze houtsnipper-spawn mix tijdelijk binnen te laten doorgroeien, in bijvoorbeeld een plastic bak, zolang de vochtigheid van de mix op peil (gewicht) wordt gehouden maar toch genoeg lucht krijgt om te ademen. Wanneer je in eerste instantie binnen start, in een plastic bak gebruik dan zaagsel in plaats van houtsnippers !! Anders zul je te maken krijgen met groene schimmel besmettingen. Om de paddestoelen te laten groeien moet de mix uiteindelijk toch buiten worden “geplant”. Zoek een plek waar geen of weinig directe zon komt, onder bv. een boom of struik. De grond moet niet te compact of klei-achtig zijn maar enigzins waterdoorlatend. Er mag zich geen water ophopen tijdens een stevige regenbui. Ideale plekken zijn onder mos of een dun grasmatje. De aanwezigheid van andere paddestoelen is vaak een goede indicatie over de geschiktheid van een locatie. Graaf een kuil van 10-15 cm diep en groot genoeg om de mix in te stoppen. Doe de mix in de kuil en bedek deze met blaadjes/takjes/mos/dun laagje aarde/een dun grasmatje. Je mycelium bed is nu klaar! Let erop dat wanneer je aarde gebruikt dit slechts een dun laagje is, anders begraaf je het myceliumbed en groeit het niet goed uit. Tijdens warmere en droge perioden kun je het bed begieten met water, maar net genoeg zodat de top-/deklaag nat blijft. Groeiend gras/mos op het myceliumbed geeft een goede indicatie over de vochtigheid in het myceliumbed en biedt tevens een perfecte bescherming tegen uitdroging.

Het mycelium van de paddestoel zal nu de houtsnippers gaan doorgroeien en opgaan in de omgeving. Als de plek goed gekozen is zullen er in de herfst paddestoelen verschijnen. Wanneer op de plek zelf geen houtmateriaal aanwezig is zal je in de lente na het 2e jaar van oogst zelf weer nieuwe houtsnippers aan het bedje moeten toevoegen om te zorgen dat de paddestoelen blijven terugkomen. Het mycelium heeft zo tijd genoeg om verder uit te groeien en zich klaar te maken voor de paddestoelengroei in de herfst. De paddestoelen verschijnen meestal rond oktober als de temperatuur onder de 10 C° komt en het weer nat genoeg is. De vorst stopt de groei, het kan daarom handig zijn de paddestoelen met bladeren af te dekken om ze tegen de vorst te beschermen. De paddestoelengroei kan ook na een vorstperiode doorgaan tot januari/februari. Hoe meer spawn gebruikt wordt hoe sneller een gezond myceliumbed en hoe groter de succeskansen voor de paddestoelen oogst in de herfst! Wanneer de spawnbag niet direct wordt gebruikt bewaar hem dan in de koelkast op ongeveer 7 C°. De spawnbag kan hier een aantal weken worden bewaard.